|

Hőszigetelések

11/12/19

Hegyesi Gréta

Az épület határoló szerkezeteinek kialakítása nagymértékben meghatározza az épület fűtési-hűtési energiaigényét. Az épületet, mint szerkezeti rendszert kell tekintenünk, így figyelembe véve az egyes rétegrendi elemek kiválasztásánál a rendszer együttesére való hatását. Jelen cikkben az épület hőszigetelő burkával foglalkozunk, bemutatva a falazatok, födémek, tetők rétegrendjeibe tervezhető hőszigetelések típusait, előnyeit és hátrányait. Mivel az egyes típusok fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele jelentősen különbözik, bemutatjuk mely típusnak mik az általános alkalmazási lehetőségei.

A hőszigetelés megválasztásakor rengeteg szempont figyelembevételével kerül kiválasztásra a hőszigetelő anyag, mint például az összetétel, hővezetési tényező, éghetőség, vízfelvétel, összetétel, rögzítés módja, fajsúly, ár, stb.

Ezen tulajdonságok közül a hővezetési tényező (λ) az egyik legfontosabb paraméter, mely könnyen értelmezhető paraméter alapján meghatározható a szükséges hőszigetelés vastagság. Minél alacsonyabb a hővezetési tényező értéke, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik az adott anyag és annál vékonyabb réteg alkalmazása szükséges az energetikai követelmények kielégítésére.

A hőszigetelések egyik csoportosítása az összetétel alapján történik, mely szerint megkülönböztetünk:

  • természetes hőszigetelő anyagokat

  • mesterséges hőszigetelő anyagokat.

természetes hőszigetelő anyagok természetes eredetűek, ezek lehetnek fagyapot, faforgácslap, parafa, cellulóz, nádlemez, és egyéb különleges anyagok. Előnyük a kisebb ökológiai lábnyom a termék előállítás során, kiváló hőszigetelő mutatóik, páraáteresztő képességük, hőtároláshoz elegendő tömeggel rendelkeznek és könnyű kezelhetőségük. Hátrányuk lehet a biológiai károsítóknak (mikroorganizmusok, rágcsálók) való ellenálló képesség és időtállóság, azonban egyre jobb védelemmel ellátott termékek találhatóak a piacon.

FAGYAPOT - tábla

Az ásványi kötőanyagú homogén fagyapot építőlap széleskörűen alkalmazható páraáteresztő képessége miatt tetőtér-beépítésnél, válaszfalakba, padlószerkezetekbe egyaránt és viszonylagos teherbírásának köszönhetően bennmaradó zsaluzatok is kialakíthatók belőle. Kiváló építésbiológiai tulajdonságokkal rendelkezik.

CELLULÓZ - tábla, ömlesztett

Köszönhetően a 80%-os újrahasznosított újságpapír alapanyagának a környezetbarát építőanyagok közé sorolhatjuk. A vegyszerrel kezelt szálai nem mérgezőek, ellenáll a tűznek és a rovaroknak/rágcsálóknak. Az égésgátló anyaggal kezelt cellulóz szálak összetömörülve kitöltik a fal üregeit és ez által az égési levegőnek nem ad teret. Elsősorban könnyűszerkezetes épületeknél alkalmazzák a fal- és födémszerkezetek váz közötti hőszigetelésére vagy utólagos padlásfödém szigetelésre.

NÁDPALLÓ - tábla

A nád nemcsak egyike a legrégebbi természetes hőszigetelésként alkalmazott építőanyagainknak, de egyike a legtermészetesebben előállítható szigeteléseknek. A nádat learatják, levágják, majd kötegelik mindennemű mesterséges, vegyi adalék nélkül. A nádszigetelésekhez ajánlott vastag vakolatrendszerek – mészvakolatok illetve vályogvakolatok alkalmazása.

mesterséges hőszigetelő anyagokat további alcsoportokba sorolhatjuk:

  • szálas hőszigetelő anyagokra

  • habosított hőszigetelő anyagokra

  • ömlesztett hőszigetelő anyagokra

  • nanotechnológiás hőszigetelő anyagokra.

  • hőszigetelő falazóelemekre

szálas hőszigetelő anyagok közé tartozik az ásvány-, kőzet- és az üveggyapot. Közös tulajdonságuk a nagyon jó páraáteresztő képesség. Emellett kártevőkkel, rágcsálókkal és rothadással szemben ellenálló, könnyen megmunkálható és beépíthető illetve nem éghető. Negatívumai a magas gyártási energiaigény és a nedvességre érzékenység.

KŐZETGYAPOT - tábla

A kőzetgyapot termékek táblás formában elérhetők különböző felületképzéssel - kasírozott (homlokzati falak), vagy kasírozatlan (magastetők, válaszfalak) -, mely lehetővé teszi a különböző területen való alkalmazásukat, a hasonló fizikai tulajdonságaik mellett. Kiváló akusztikai tulajdonsággal rendelkezik, nagyfokú merevsége és megfelelő testsűrűsége miatt optimális belső válaszfalak szigetelésére. Hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas kőzetgyapot tábla, mely teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált).

ÜVEGGYAPOT - tekercs

Elsősorban belső terek hő- és hangszigetelésére ajánljuk. Könnyen kezelhető, alaktartó, szabható tekercsben kapható anyag, kiváló tűzállóság és kiváló hangszigetelő tulajdonság jellemzi. Kiválóan alkalmazható szarufák közötti hőszigetelésként - mivel hulladékmentesen beszabható - válaszfalak hő-és hangszigetelő kitöltéseként.

habosított hőszigetelő anyagok közé soroljuk a különféle műanyaghabokat, mint pl. az expandált polisztirolhabot, az extrudált polisztirolhabot, a poliuretánhabot, a fenolhabot, a karbamid-formaldehidhabot, a bakelithabot és a melaminhabot, de idetartozik a habüveg is.

EXPANDÁLT POLISZTIROLHAB (EPS) - tábla

Szerves kémiai anyagokból előállított, részben nyíltcellás felépítésű hőszigetelő anyag. Hőre érzékeny, tűz esetén erőteljes füstképződés jellemzi. Nem UV álló, így napsugárzásnak kitéve hamar merevedik, veszít hőszigetelő képességéből, rugalmasságából. Jó hő- és hangszigetelő képessége, olcsó ára és kedvező ár-érték aránya miatt kedvelt hőszigetelő anyag.

EXTRUDÁLT POLISZTIROLHAB (XPS) - tábla

Szerves komponensekből álló zártcellás hőszigetelő anyag, ami a felépítésének köszönhetően - gyakorlatilag nem vesz fel vizet - a nedvességnek kitett helyeken (talajszint alatt, lábazatnál, lapos tetőknél) is alkalmazható. Jó nyomószilárdsága miatt teherhordó, teherviselő szerepben (például lemezalapozás alatt) is használható.

POLIURETÁNHAB (PIR,PUR) – tábla

A polisztirol termékekhez hasonlóan szintén kőolaj alapanyagú hab, mely zárt cellaszerkezettel rendelkezik. Teherbíró, és rendkívül alacsony hővezető képességgel rendelkezik (35-40% jobb, mint az EPS az ára pedig kb. duplája az EPS termékeknek fajlagosan). Nagyon jó hőszigetelési értéke, nedvesség- és öregedésállósága, hátránya, hogy csak feltételesen újrahasznosítható, égése pedig egészségre ártalmas gázfejlődéssel jár együtt.


HABÜVEG - tábla

Újrahasznosított üvegből vagy kvarchomokból készül, gyártás során nagyon magas hőmérsékletre hevítik, majd habosítják, ezáltal sok kis zárt szerkezetű üvegcella képződik. Nagy teherbírású, falazóelem méretű elemeket is kínálnak belőle (Perinsul) – ami falazatok alsó hőhídmegszakítására használható indító elemként beépítve. Jó a felhasználhatósága, melynek az az oka, hogy nedvességre nem érzékeny, víz és párazáró, nem éghető.

Ömlesztett hőszigetelő anyagok közé tartozik a duzzasztott agyagkavics, a duzzasztott perlit, a duzzasztott verkimulit, a duzzasztott üvegkavics (tkp. üveghab-granulátum), (fújt cellulóz – részletek a természetes hőszigetelő anyagok kategóriában).

Nanotechnológiás hőszigetelő anyagok a vákuumpanel hőszigetelés, az aerogél hőszigetelés, a nanokerámiás hőszigetelő festékek, valamint a szürke színű expandált polisztirolhab, melyek közül jelenleg családi ház, illetve társasház léptékű beruházások esetén nem jellemző a használatuk. A szürke színű expandált polisztirolhab, vagyis grafitos EPS hőszigetelés kivétel a felsorolásból, mely komolyabb költségugrás nélkül alkalmazható.

GRAFITOS EPS - tábla

Az elterjedtebb polisztirolhabokkal szemben jóval kisebb vastagságban tudja biztosítani a kívánt energetikai követelmények teljesülését. A grafitos EPS termékek azonos vastagság mellett kb. 15-25 % jobb hőszigetelési hatékonysággal bírnak a normál EPS-hez képest (kb. ezzel arányos felárral), fizikai tulajdonságai az EPS-sel megegyezik.

Alternatív megoldások:

Tulajdonképpen nem hőszigetelő anyagok, de kedvezően alacsony hővezetési tulajdonságuk révén hozzájárulnak a falszerkezet hőszigetelési mértékéhez a mesterséges anyagok között említendő hőszigetelő falazóelemekmelyekről a modern falazóelemek című cikkünkben tájékozódhat részletesebben.


Ásványi hőszigetelő lap

Olyan ásványi eredetű természetes anyag, mely jó hőszigetelő, hangelnyelő és páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, alkalmas belső és külső oldali elhelyezésre egyaránt. (pl. Ytong Multipor)

Szigeteléssel kitöltött kerámia falazóblokk

A hőszigetelési követelmények szigorodása miatt a légréseket különböző hőszigetelő anyagokkal töltik ki, ezért ezekből a téglákból épült falakat nem kell kívülről kiegészítő szigetelő réteget elhelyezni. A fejlesztések hátránya, hogy a teherhordó képesség csökken, illetve a habarcs helyett speciális ragasztóval falazható. (pl. Porotherm Thermo Profi)


Összefoglalás