|

Modern Falazóelemek és egyéb építési rendszerek értékelése

10/15/19

Szerján Anna

Mielőtt belevágnánk a különböző falazat típusok értékelésébe, érdemes pár falakkal kapcsolatos épületfizikai tulajdonságot tisztázni. A falazatok ezen  jellemzői hatással vannak az egész épület tulajdonságaira. 

Hőszigetelő képesség:

A falazóelemek is rendelkeznek hőszigetelő képességgel, ám a legtöbb esetben önmagukban nem elégítik ki a korszerű energetikai követelményeket. Ilyenkor hőszigetelést helyeznek el a falon, melynek vastagsága függ a falszerkezet hőszigetelő képességétől is. Minél jobb egy falazóelem hőszigetelőképessége, annál kisebb hőszigetelést kell alkalmazni.

Hőtároló képesség:

A hanggátló képességhez hasonlóan, ezt az épületfizikai tulajdonságot is az építőelem tömege határozza meg. Minél nagyobb egy épületszerkezeti elem tömege, annál több hőt tud tárolni. Az épület nyári felmelegedése ellen védekezhetünk hőtároló képességgel, gondoljunk csak a régi templomok, vályogházak örökké hűvös belső klímájára. Manapság a klimatizált lakóépületekben a hőtárolóképesség fontossága csökken. Amennyiben szeretnénk csökkenteni nyári szezonban az épületünk hűtési költségeit, vagy csak szeretnénk, hogy lakóhelyünk természetes hűvös klímával rendelkezzen a nyári hónapokban, válasszunk magas hőtárolóképességgel bíró falazatot.

Hanggátló képesség:

Leegyszerűsítve a fizikáját általánosságban elmondható, minél nagyobb egy fal tömege, annál jobb a hanggátló képessége. Általában lakáselválasztó falaknál fontos, hogy minél nagyobb tömegű fal kerüljön beépítésre. Azonban, ha az tervezett ház zajjal terhelt környezetbe épül, akkor elengedhetetlen, hogy a homlokzati falazattípus kiválasztásánál nagy tömegű fallal védekezzünk a zajhatások ellen.

Hőtároló képesség:

A hanggátló képességhez hasonlóan, ezt az épületfizikai tulajdonságot is az építőelem tömege határozza meg. Minél nagyobb egy épületszerkezeti elem tömege, annál több hőt tud tárolni. Az épület nyári felmelegedése ellen védekezhetünk hőtároló képességgel, gondoljunk csak a régi templomok, vályogházak örökké hűvös belső klímájára. Manapság a klimatizált lakóépületekben a hőtárolóképesség fontossága csökken. Amennyiben szeretnénk csökkenteni nyári szezonban az épületünk hűtési költségeit, vagy csak szeretnénk, hogy lakóhelyünk természetes hűvös klímával rendelkezzen a nyári hónapokban, válasszunk magas hőtárolóképességgel bíró falazatot.Páraáteresztő képesség:Ha jó a fal páraáteresztő képessége, a téli időszakban a magasabb belső páratartalom úgy tud távozni a falon keresztül, hogy sehol sem történik párakicsapódás, ami esztétikai problémáktól kezdve penészedéshez is vezethet. Ezért előnyös, ha a falszerkezet rétegei (bentről kifele haladva) egyre jobb páraáteresztő képességgel biztosítják a pára szabad útját, ellenkező esetben fent áll a kockázata a párakicsapódásnak.

VÁZKERÁMIA

Az egyik leggyakoribb falazóelem a vázkerámia, nagyon kedvező ár-érték aránnyal építkezhetünk belőle. Hatalmas választékban, szinte minden igényre gyártanak falazóelemet, ez az egyik előnye, ugyanakkor hátránya is ebből származik; nehezíti az eligazodást a rengeteg gyártó tengernyi terméke. A vázkerámia falazóelemek kikönnyített szerkezetének jobb a hőszigetelő képessége, anyagtakarékosabb az előállítása, súlya is kisebb, ami hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé. Ellenben rosszabb a hőtároló képessége, illetve hangszigetelési képességei se a legjobbak. Építkezés során az elemek megmunkálása, vágása szerkezetéből adódóan nehézkes, így sok építési hulladék keletkezik, ami nem túl környezetkímélő. Vázszerkezetéből adódóan a hőszigetelő képessége nem egységes, így nagyobb eséllyel alakul ki hőhíd és penész a falazat kritikus részein. Jó hőszigetelő képessége ellenére minden (a) klasszikus vázkerámia falazóelemet hőszigetelni kell. Gyártanak olyan vázkerámiat, melyek (b) üregeit hőszigeteléssel töltik ki, így a hőszigetelés védett helyen, a kerámia belsejében helyezkedi el.

forrás: https://www.wienerberger.hu/

összegzés:

+ kiváló ár-érték arány 

+ jó hőszigetelés 

+ hatalmas választék

+/- közepes hőtároló képesség 

+/- közepes hanggátlás 

- sok hulladékkal járó építkezés 

- környezetszennyező előállítás


YTONG - pórusbeton

Ez a mesterségesen előállított kőzet tisztán ásványi alapanyagokból készül, így nincs káros hatása a környezetre. Nehéz lenne a gázbetonról konkrét tulajdonságokat kijelenteni, ugyanis gyártás során a falazóelemben kialakuló pórusok mennyiségét befolyásolni tudják, így tömege és ehhez kapcsolódó tulajdonságai széles skálán mozognak.

Minél kisebb a gázbeton testsűrűsége:

  • annál jobb a hőszigetelő képessége.

  • annál nagyobb elemekben lehet megvásárolni, így gyorsabb és kevesebb hulladékkal járó építést tesz lehetővé.

  • annál könnyebben lehet a falazóelemet építkezés során vágni, megmunkálni.

  • annál rosszabb a hanggátló és hőtároló képessége az elkészült falazatnak.

  • annál kisebb a falazóelemek nyomószilárdsága.

Általánosságban elmondható, hogy ytong téglával az építkezés gyorsan halad könnyű súlyából, nagy falazóelemeiből és könnyű vághatóságából kifolyólag. Az építkezés gyorsaságát segíti az is, hogy az ytong falazat nem igényel vakolást, elég glettelni és már festhető is. Könnyű, porózus szerkezete miatt rossz hangszigetelő és hőtároló képességgel rendelkezik.

Egységes szerkezetének köszönhetően minden irányban ugyanolyan jó hőszigetelő képességgel bír, így a hőhidak és penész kialakulásának esélye kisebb. Emiatt a remek tulajdonsága miatt szokássá vált a kerámia falazatok első sorát -külön erre a célra gyártott- Ytong Start elemmel helyettesíteni. 

Gyártanak 50cm-es ytong falazóelemet, ami önmagában megfelel az energetikai követelményeknek, nem kell hozzá külön hőszigetelést alkalmazni a falon.

Forrás: https://www.ytong.hu/termekek-maganszemelyek/ytong

összegzés:

+ gyors kivitelezés

+ kevés hulladékkal jár

+ környezetbarát termék

jó ár-érték arány

- rossz hőtároló képesség 

- rossz hanggátló képesség


SILKA - Mészhomok tégla 

Az Ytong Silka márkanév alatt gyártja ezt a nagyszilárdságú építőelemet. Mész, homok és víz nyomás alatti formálásával majd gőz szilárdítással készül. Nagy szilárdságának köszönhetően kiválóan hangszigetel, rendkívül jó hőtároló képességgel bír és a nyomószilárdságuk is jelentős. Hőszigetelő képessége ellenben kifejezetten rossz. Méretpontos, fogóhoronnyal ellátott elemek segítik a gyors helyszíni munkavégzést, viszont vágásához speciális gépre van szükség.

Forrás: https://www.ytong.hu/termekek-maganszemelyek/silka


összegzés:

+ kiváló hanggátlás 

+ kiváló hőtárolóképesség 

+ jelentős nyomószilárdság

+ környezetbarát előállítás 

- rossz hőszigetelő képesség 

- nehéz helyszíni megmunkálás 

- meglehetősen drága


MONOLIT VASBETON FALAK

Zsaluzás és vasszerelés után betonnal kiöntött falazatok. Rendkívül stabil, tömör és szabadon formázható szerkezete mellé kiváló hanggátló és hőtároló képesség társul. Szinte bármilyen tartószerkezetet meg lehet belőle valósítani, ami elemes társairól nem mondható el. Időtálló szerkezet, utólagos átalakításra, nyílás létesítésre nincs lehetőség. Hőszigetelő képessége kifejezetten rossz. Az építése drága, családi ház léptékű épületeknél nincs is szükség kiváló tulajdonságaira.

összegzés:

+ kiváló hanggátlás 

+ kiváló hőtárolóképesség 

+ kötetlen formálási lehetőség

- rossz hőszigetelő képesség 

- nehéz kivitelezhetőség 

- nincs utólagos átalakítás 

- drága megoldás


KÖNNYŰSZERKEZETES ÉPÍTÉSI RENDSZER

A könnyűszerkezetes házak vázszerkezetét fa, vagy fém tartóelemek adják, melyeket két oldalról OSB lappal vagy gipszkartonnal határolnak, köztük pedig hőszigeteléssel töltik ki. Mivel szerelt épületről van szó, így nem kell száradási idővel számolni, évszaktól függetlenül építhető, könnyen és gyorsan megvalósítható. Kis súlyából adódóan nagyon csekély hőtárolóképességgel rendelkezik, így nyáron hamar felmelegszik, folyamatosan klimatizálni kell a belső tereket. Kis súlyának köszönhetően az épületnek nem kell jelentős alapozás. Hangszigetelő képessége messze alul marad a falazott házakéhoz képest.

Mára már cégek specializálódtak arra, hogy típus terveik alapján minél gyorsabban és költséghatékonyabban építsék meg a könnyűszerkezetes családiházakat, így a tervezés és kivitelezés ára valóban csökken, ellenben az egyedi igényekhez törénő alakítás háttérbe szorul.

összegzés:

+ bármilyen évszakban gyorsan kivitelezhető

+ költséghatékony

- rossz hőtároló képesség

- rossz hangszigetelő képesség

- kötött szerkezeti rendszer, megrendelői igények jobban háttérbe szorulnak ez által


ÖNTÖTTBETON ÉPÍTÉSI RENDSZER

Ennek a technológiának lényege, hogy a házat előregyártott, bennmaradó hőszigetelő zsaluzóelemekből építik fel, melyet vasbetonnal kiöntenek, így egy időtálló, masszív szerkezetet jön létre. Komplett építési rendszernek köszönhetően a ház gyorsan, hőhídmentesen, kevés hulladék keletkezésével megépülhet. Előnyei közé sorolják, hogy jelentős tömege lévén jó hanggátló képességgel rendelkezik, azonban tömege ellenére a hőtároló képessége nem tudja érvényesíteni a belső oldalon elhelyezett hőszigetelés miatt. Hasonlóan a monolit vasbetonból épülő házaknál, itt is problémát okoz az utólagos átalakítás, mivel a vasalt beton falakba nem lehet utólagos nyílásokat létesíteni, vagy igényeink szerint átalakítani.

Forrás: http://www.isoshell.hu/

Összegzés:

+ energiatakarékos épület

+ jó hanggátló képesség

+ kevés szemét keletkezése építkezés során

- nehéz utólagos alakítás

- rossz hőtároló képesség