Tervezési Program - Miért fontos a tervezés előkészítése és hogyan kezdjünk neki?

Egy építési beruházás előkészítésénél az Építtető feladata, hogy kellő precizitással összeállítsa a tervezéshez szükséges programot. Ennek alapos átgondolásával kiszámíthatóbbá tegye a tervezési procedúra idejét és költségeit.

 

A Tervezési Program a megrendelő igényeit és elképzeléseit összefoglaló dokumentum, melyet optimális esetben a megrendelő és az építész közösen alkot meg. A tervezés elindításához elengedhetelen, hogy a megálmodott épülettel kapcsolatos alapvető követelmények letisztult formát öltsenek.

 

A megfelelően összeállított Tervezési Programból választ kapunk az alábbi négy kérdésre:

 

 1. MIT SZERETNÉTEK?
  Megfogalmazásra kerül, hogy pontosan mire van szükségetek, rendszerezi az elképzeléseiteket.

  Kik és mire fogják használni az épületet. Definiálja az épület és környezet kapcsolatát, a funkcionális igényeket, a helyiségeket és kapcsolataikat stb..

 

 1. HOGYAN?
  Az első kérdés inkább az  elképzelésekre, sémákra fókuszál, addig ez elsősorban arra, hogy miként épüljön fel a ház. Elsősorban, a szerkezeti rendszereket,  az építőanyagokat, felületeket és megnyitásokat kell végiggondolnotok. Ide tartozik továbbá, hogy hogyan kívánjátok előállítani az otthon melegét, milyen szellőztetést, illetve világítást képzeltetek el? Tehát az építészeten felül ki kell térni a gépészeti és elektromos berendezésekre és azok összefüggéseire.

 

 1. MIKOR?
  Mikor szeretnétek belekezdeni a kivitelezésbe, illetve mikorra kívánjátok használatba venni? Ide tartozik például az ütemezés is (egy későbbi tetőtérbeépítés, vagy bővítés tisztázása).

 

 1. MENNYIÉRT?
  Természetesen sok esetben ez a legérzékenyebb kérdés. Egyrészt mert az építési beruházások igen költségigényesek, másrészt mert a financiális keret sokszor egy fix és előre definiálható összeg. Harmadrészt ez a tényező minden esetben visszahat az előző három kérdéscsoportra.

 

A fenti kérdések megválaszolása nem mindig egyszerű, azonban nem érdemes halogatni. A hazai építési gyakorlatban gyakorta megesik, hogy egyes elemi kérdések csak a tervezés (esetleg a kivitelezés) előrehaladtával merülnek fel. Ez sokszor megakasztja az építési folyamatot, ezzel együtt időben és pénzben kifejezhető többletmunkát eredményez.

 

Meglátásunk szerint optimális esetben az Építtető által összeállított Tervezési Program megelőzi a Tervezési Szerződést

Ennek támogatására létrehoztunk egy Online felületet, ahol pontról-pontra végigvezetünk a legfontosabb kérdéseken, melyek megválaszolásával összeállíthatjátok a Saját Tervezési Programotokat!

 

Mindez a következő előnyökkel kecsegtet:

 

 1. Segít átgondolni a tervezést megelőzően a legfontosabb pontokat és alapvető összefüggéseket

 2. Egyedi elképzeléseitekre gyors visszajelzést kaphattok: Pl.: Megfelelnek-e azok a helyi előírásokban rögzített beépítési paramétereknek?

 3. Egyedi igényekre szabott árajánlattal szolgálhatunk: A program alapján összeállított építész és hozzá kapcsolódó szakági ajánlatot 24 órán belül átküldjük.  

 4. Szerződéskötést követően a Tervezési Programmal támogatjátok a gyorsabb és hatékonyabb tervezési folyamatot, melynek célja a Saját igényeitekre szabott épület megalkotása!

Az alábbi linken eléritek ingyenes szolgáltatásunkat, melynek segítségével gyorsan és hiánytalanul összeállíthatjátok az induláshoz szükséges Tervezési Programot, valamint egy következő lépésben egy erre szabott árajánlatot is kérhettek!

 

---- TERVEZÉSI PROGRAM KÉSZÍTŐ ----