Szellőztetni fontos, vagy mégsem?

Előző két cikkünkben már kitértünk a hőtermelő és hőleadó berendezések lehetőségeire, előnyeikre – hátrányaikra. Mi a helyzet a szellőztetéssel? Kell szellőztetni, fontos ez? Válasz kettős, igen is fontos, kell szellőztetni, de nem nekünk! Bízzuk ezt egy profi rendszerre!

 

Egy kis ismétlés…

Milyen kérdésekre keressük a választ:

  • Gázt, elektromos áramot, vagy valamilyen megújuló energiaforrást használjunk?
  • Csak melegíteni vagy hűteni is szeretnénk?
  • Milyen formában akarjuk ezt a lakásban leadni, radiátor/padlófűtés/mennyezetfűtés?
  • Napenergiát szeretnénk hasznosítani?
  • Hogyan lesz melegvizünk (HMV)?
  • Melyik megoldásnak milyen anyagi és szerkezeti vonzatai vannak?
  • Ezekhez a rendszerekhez szükségünk vane szellőztetésre?

Fent leírt kérdéseket hosszasan lehetne elemezni, így több tematikus részre bontjuk szét ezeket:

  • Hőtermelő berendezések (fűtő eszközök)
  • Hőleadó berendezések (a szükséges alrendszer)
  • Szellőztetés/légcsere (légkezelő gépek)

Szellőzés, vagyis a friss levegő beengedése abba az élettérbe amiben pihenünk, dolgozunk, alszunk igenis fontos és elengedhetetlen feladat. Mai energetikai viszonyok mellett a falszerkezeteink és nyílászáróink annyira jó légzárási értékeket tudnak, hogy a természetes szellőzés nem tud létrejönni, erről gondoskodnunk kell. Kinek is a feladata ez?

 

Több választási lehetőségünk van:

Légszellőzők: Elláthatjuk a nyílászáróinkat légszellőzőkkel, melyek folyamatosan engedik be a levegőt, vele a hideget is (miért van akkor jól szigetelő nyílászárónk?). Ezek nem alaptartozékai egy ablaknak, így ha azok légzárását rontani akarjuk, biztosan egy feláras kiegészítő. Ezeknek a szellőzőknek a pártartalom csökkentés és a légutánpótlás a fő célja.

+ olcsó

+/- csak légutánpótlásra és páramentesítésre szolgál

- ablakkal való szellőztetést nem helyettesíti

www.aereco.hu/products
www.aereco.hu/products

Helyi szellőztető gépek: Léteznek nyílászáróhoz vagy falba beépíthető helyi szellőztető berendezések is, melyekben bár benne van a hőcserélős ellenáramú funkció, viszont kis méretük és funkcionális kialakításuk miatt nem tudnak jó hatásfokkal működni. Vagyis ezekkel is a kiengedjük az általunk fűtött levegőt.

+ fajlagosan olcsón kivitelezhető

+ automatizálható

+/- csak helyi levegő cserére alkalmas

- alacsony hőhasznosítási képesség

http://passzivhazbolt.hu
http://passzivhazbolt.hu

Légkezelő és szellőztető rendszerek: Lakossági felhasználásra is gyártanak ma már légkezelő gépeket, komplett csőhálózattal, kis keresztmetszetekkel. Fontos megjegyeznünk, hogy itt a frisslevegő utánpótlása a fontos feladat, de úgy, hogy minél kevesebb hőenergia vesszen kárba ez által. Ilyen esetekben használunk hővisszanyerős légkezelő gépet, mely a házból elszívott meleg levetőt ellenáramban ütközteti a beszívott hideglevegővel ez által előmelegítve azt.

A rendszer működési elve, hogy az alárendelt, rossz levegőjű helyiségekből elszívja a levegőt pl.: fürdőszoba, wc, konyha, háztartási helyiség. A fő használati funkciójú helyiségekbe meg befújja a temperált levegőt, pl.: szoba, nappali, étkező, így megindítva egy olyan légáramlatot, ami a kellemetlen szagokat nem engedi rossz irányba terjedni.

A rendszer nagy előnye, hogy magát a légkezelő gépet sok kiegészítővel el lehet látni, így a beszívott levegőt előfűthetjük egy gázkazánnal vagy egy hőszivattyúval, illetve elő is hűthetjük nyári időszakban.

A rendszer rengeteg por és szénszűrőt is tartalmaz, melyek megakadályozzák a környezeti szálló porok házba jutását.

Mindezek következtében szabályozható a ház páratartalma, nincs szükség ablak nyitogatásra, folyamatos friss levegővel leszünk ellátva.

ezermester.hu/cikk-7328/Hovisszanyeros_lakasszellozes
ezermester.hu/cikk-7328/Hovisszanyeros_lakasszellozes

+ automatizált frisslevegő ellátás

+ nincs szükség ablak nyitogatásra

+ benti meleglevegő hőenergiáját hasznosítjuk

+ kiegészítőkkel bővíthető a rendszer

+ ablakkal való szellőztetést teljes mértékben helyettesíti

+/- karbantartás igényes, szűrőket időnként cserélni kell

+/- flexibilis csőhálózattal bármilyen szerkezetben kivitelezhető

+/- csövezés helyigényével előre tervezni szükséges

+/- komoly gépész tervezést igényel

- magasabb beruházási költséget igényel

Alábbi linken megtekinthető két rendszert ismertető animációs videó is:

Kategóriák
2

Miért fontos a megfelelő árnyékoló kiválasztása?

Az épület összenergia-igényét tekintve, igen meghatározó, hogy az épületet árnyékoljuk-e, illetve ha igen, azt milyen módon tesszük. Az épület energia-igényét tudjuk azzal csökkenteni, ha nem mesterséges szellőzéssel (esetleg klímával) hűtünk, hanem az épületen olyan árnyékoló rendszert helyezünk el, amely a ház felmelegedését megakadályozza és komfort hőmérsékletet biztosít a belső terekben a 40 fokos nyári melegben is.

Hogyan válasszunk nyílászárót építkezés előtt?

Egy építkezés során felmerül bennünk a kérdés, milyen nyílászárókat építsünk be. A nyílászárók nem csak a kint-bent kapcsolatot teremtik meg, a formájukkal, megjelenésükkel szerepet játszanak a homlokzatkialakításban. Nem beszélve a ház energetikai értékeiről, ahol szintén fontos szerepet játszik a nyílászáró.

Kerítés, mint a ház homlokzatának része...

Egy tervezés során sok aprólékosan kidolgozott részletmegoldásból áll össze az épületünk homlokzati megjelenése. Ezt a megjelenést minden esetben vizsgáljuk a településképbe való illeszkedése szempontjából. Ebbe az illeszkedésbe nem csak a ház utcai homlokzatát kell figyelembe vennünk, hanem a hozzá tartozó funkcionális térelhatároló elemet is, a kerítést.