Szellőztetni fontos, vagy mégsem?

Előző két cikkünkben már kitértünk a hőtermelő és hőleadó berendezések lehetőségeire, előnyeikre – hátrányaikra. Mi a helyzet a szellőztetéssel? Kell szellőztetni, fontos ez? Válasz kettős, igen is fontos, kell szellőztetni, de nem nekünk! Bízzuk ezt egy profi rendszerre!

 

Egy kis ismétlés…

Milyen kérdésekre keressük a választ:

  • Gázt, elektromos áramot, vagy valamilyen megújuló energiaforrást használjunk?
  • Csak melegíteni vagy hűteni is szeretnénk?
  • Milyen formában akarjuk ezt a lakásban leadni, radiátor/padlófűtés/mennyezetfűtés?
  • Napenergiát szeretnénk hasznosítani?
  • Hogyan lesz melegvizünk (HMV)?
  • Melyik megoldásnak milyen anyagi és szerkezeti vonzatai vannak?
  • Ezekhez a rendszerekhez szükségünk vane szellőztetésre?

Fent leírt kérdéseket hosszasan lehetne elemezni, így több tematikus részre bontjuk szét ezeket:

  • Hőtermelő berendezések (fűtő eszközök)
  • Hőleadó berendezések (a szükséges alrendszer)
  • Szellőztetés/légcsere (légkezelő gépek)

Szellőzés, vagyis a friss levegő beengedése abba az élettérbe amiben pihenünk, dolgozunk, alszunk igenis fontos és elengedhetetlen feladat. Mai energetikai viszonyok mellett a falszerkezeteink és nyílászáróink annyira jó légzárási értékeket tudnak, hogy a természetes szellőzés nem tud létrejönni, erről gondoskodnunk kell. Kinek is a feladata ez?

 

Több választási lehetőségünk van:

Légszellőzők: Elláthatjuk a nyílászáróinkat légszellőzőkkel, melyek folyamatosan engedik be a levegőt, vele a hideget is (miért van akkor jól szigetelő nyílászárónk?). Ezek nem alaptartozékai egy ablaknak, így ha azok légzárását rontani akarjuk, biztosan egy feláras kiegészítő. Ezeknek a szellőzőknek a pártartalom csökkentés és a légutánpótlás a fő célja.

+ olcsó

+/- csak légutánpótlásra és páramentesítésre szolgál

- ablakkal való szellőztetést nem helyettesíti

www.aereco.hu/products
www.aereco.hu/products

Helyi szellőztető gépek: Léteznek nyílászáróhoz vagy falba beépíthető helyi szellőztető berendezések is, melyekben bár benne van a hőcserélős ellenáramú funkció, viszont kis méretük és funkcionális kialakításuk miatt nem tudnak jó hatásfokkal működni. Vagyis ezekkel is a kiengedjük az általunk fűtött levegőt.

+ fajlagosan olcsón kivitelezhető

+ automatizálható

+/- csak helyi levegő cserére alkalmas

- alacsony hőhasznosítási képesség

http://passzivhazbolt.hu
http://passzivhazbolt.hu

Légkezelő és szellőztető rendszerek: Lakossági felhasználásra is gyártanak ma már légkezelő gépeket, komplett csőhálózattal, kis keresztmetszetekkel. Fontos megjegyeznünk, hogy itt a frisslevegő utánpótlása a fontos feladat, de úgy, hogy minél kevesebb hőenergia vesszen kárba ez által. Ilyen esetekben használunk hővisszanyerős légkezelő gépet, mely a házból elszívott meleg levetőt ellenáramban ütközteti a beszívott hideglevegővel ez által előmelegítve azt.

A rendszer működési elve, hogy az alárendelt, rossz levegőjű helyiségekből elszívja a levegőt pl.: fürdőszoba, wc, konyha, háztartási helyiség. A fő használati funkciójú helyiségekbe meg befújja a temperált levegőt, pl.: szoba, nappali, étkező, így megindítva egy olyan légáramlatot, ami a kellemetlen szagokat nem engedi rossz irányba terjedni.

A rendszer nagy előnye, hogy magát a légkezelő gépet sok kiegészítővel el lehet látni, így a beszívott levegőt előfűthetjük egy gázkazánnal vagy egy hőszivattyúval, illetve elő is hűthetjük nyári időszakban.

A rendszer rengeteg por és szénszűrőt is tartalmaz, melyek megakadályozzák a környezeti szálló porok házba jutását.

Mindezek következtében szabályozható a ház páratartalma, nincs szükség ablak nyitogatásra, folyamatos friss levegővel leszünk ellátva.

ezermester.hu/cikk-7328/Hovisszanyeros_lakasszellozes
ezermester.hu/cikk-7328/Hovisszanyeros_lakasszellozes

+ automatizált frisslevegő ellátás

+ nincs szükség ablak nyitogatásra

+ benti meleglevegő hőenergiáját hasznosítjuk

+ kiegészítőkkel bővíthető a rendszer

+ ablakkal való szellőztetést teljes mértékben helyettesíti

+/- karbantartás igényes, szűrőket időnként cserélni kell

+/- flexibilis csőhálózattal bármilyen szerkezetben kivitelezhető

+/- csövezés helyigényével előre tervezni szükséges

+/- komoly gépész tervezést igényel

- magasabb beruházási költséget igényel

Alábbi linken megtekinthető két rendszert ismertető animációs videó is:

Kategóriák
2

Egyszerű bejelentés - 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet

2019.10.22.-i napon új módosítások jelentek meg az egyszerű bejelentési eljárási folyamatban, melyek 2019.10.24.-i napon hatályba is léptek. A főbb változásokról és az új eljárásokra vonatkozó előírásokról készítettünk egy jogszabályi kivonatot.

Building Better Designs with BIM: How BIM Models Benefit Clients in the Design Workflow

Building Information Modeling (BIM) is a digital tool that has revolutionized the architecture, engineering, and construction (AEC) industry. It allows architects, engineers, contractors, and other stakeholders to create, manage, and share design data in a single platform. BIM can help clients in the design workflow in several ways, from better visualization to cost and time savings. In this post, we will explore the key benefits of using BIM models in the design workflow.

Hogyan válasszunk nyílászárót építkezés előtt?

Egy építkezés során felmerül bennünk a kérdés, milyen nyílászárókat építsünk be. A nyílászárók nem csak a kint-bent kapcsolatot teremtik meg, a formájukkal, megjelenésükkel szerepet játszanak a homlokzatkialakításban. Nem beszélve a ház energetikai értékeiről, ahol szintén fontos szerepet játszik a nyílászáró.