Hőleadó berendezések és ezek összefüggései, avagy miből áll a gépészeti rendszerünk

Előző cikkünkben már kitértünk a hőtermelő berendezések lehetőségeire, előnyeikre - hátrányaikra, viszont a bekerülési költségüket befolyásolja a hozzájuk tartozó hőleadó közegek is. Pontosan mik is ezek? Mit is szeretnénk ebből beépíteni?

 

Egy kis ismétlés…

Milyen kérdésekre keressük a választ:

 • Gázt, elektromos áramot, vagy valamilyen megújuló energiaforrást használjunk?
 • Csak melegíteni vagy hűteni is szeretnénk?
 • Milyen formában akarjuk ezt a lakásban leadni, radiátor/padlófűtés/mennyezetfűtés?
 • Napenergiát szeretnénk hasznosítani?
 • Hogyan lesz melegvizünk (HMV)?
 • Melyik megoldásnak milyen anyagi és szerkezeti vonzatai vannak?
 • Ezekhez a rendszerekhez szükségünk vane szellőztetésre?

Fent leírt kérdéseket hosszasan lehetne elemezni, így több tematikus részre bontjuk szét ezeket:

 • Hőtermelő berendezések (fűtő eszközök)
 • Hőleadó berendezések (a szükséges alrendszer)
 • Szellőztetés/légcsere (légkezelő gépek)

Működés szempontjából való csoportosítás – alhálózat szükséglet:

 • Önállóan működő berendezések (hőtermelő és hőleadó berendezések):

kályha, kandalló, gázkonvektor, Héra (gáz cserépkályha), elektromos fűtőpanel, infrapanel, elektromos fűtőfilmek

 • Vizes hőszállító közeggel dolgozó berendezések:

gázkazán, vegyestüzelésű kazán, elektromos kazán, napkollektor, hőszivattyú

 • Gáznemű közeggel dolgozó berendezések:

split klíma, hőszivattyú

Kezdjünk a gáznemű közeggel dolgozó berendezésekkel: Ilyen berendezések a klíma berendezések, melyek hőszivattyús elven működnek. Ezek kültéri és beltéri egységei általában szettben megvásárolhatók, de egyes típusokat árulnak külön-külön is.

De mit is nevezünk hőszivattyúnak? Ezek a berendezések kültéren és beltéren egyaránt egy levegő/gáz hőcserélővel vannak ellátva. Mindkét oldalon a levegő mozgását egy-egy ventilátor biztosítja. A két hőcserélő egységet réz vezeték köti össze, melyet egy gázzal (többféle típus is van) töltenek fel, ezt a gázt egy kompresszor sűríti egyik irányba, így ennek a térfogat változásnak a következménye képen egyik oldalon hőt ad le (melegszik), másik oldalon hőt von el (lehűl) a környezetéből. Ezt a folyamatot meg is tudja fordítani, így tudunk vele hűteni vagy fűteni! Ezt a hőt forgatja be a ventilátor a szobába, átmozgatva ezzel a szobában található levegőt a hőcserélőn. 

Érdemes megjegyezni azt a tényt, hogy a klíma csak belső levegőt forgat, melyet hűt vagy fűt ezáltal, de friss levegőt nem juttat be a helyiségünkbe.

Hőszivattyúk ugyan ezen elvvel működnek. Korábban említettem, hogy a hőszivattyú egyfajta kakukktojás, ha csoportosítani akarjuk, mert sok helyre beírható, mivel nem csak gáz közeggel tudja ezt csinálni, hanem léteznek vizes közeggel dolgozó gépek is. Ezeknek a kültéri fagyvédelméről gondoskodni kell, mivel üzemszünet esetén el tudnak fagyni, ellenben a gázzal üzemelő készülékekkel.

http://kawerskc.blogspot.com/2017/11/
http://kawerskc.blogspot.com/2017/11/
Gépészeti rendszer funkcionális elhelyezése
Gépészeti rendszer funkcionális elhelyezése

Vizes hőleadó közeggel dolgozó berendezések:

Radiátorok: Ezt a terméket szerintem nem kell bemutatni, nagyon elterjedt, rengeteg formában és kialakításban választhatunk belőle. Gázkazános rendszereknél elsődleges hőleadó elem. Fontos megjegyezni, hogy korábban beszéltük a gázkazán és a kondenzációs gázkazán közötti különbséget, utóbbi alacsonyabb hőfokkal dolgozik (50/35°C), így a szoba hőigényének megfelelően nagyobb hőleadó felületet kell biztosítanunk. Egy felújításnál vagy kazáncserénél figyelembe kell vennünk azt, hogy a régi gázkazán cseréje nagy valószínűséggel a radiátorok cseréjét is vonja maga után elsősorban méretük miatt. Második sorban egy új kazánnak nem tesz jót egy régi, öreg radiátor, melynek nem tudhatjuk mennyire rozsdás a belső felülete, a vízhálózat mennyire szennyezett és teszi tönkre az új készülékünket. Radiátorok nagy előnye, hogy a bennük lévő melegvíz hosszú idő alatt hűl le, így rendelkezik a rendszer hőtároló tömeggel.

+ olcsó, elterjed

+ sokféle kinézetben kapható

+- viszonylag nagy főleadó felület szükséges

- hőszivattyúkhoz nem ideális választás

Törölközőszárító: Ez tulajdonképpen egy radiátor, viszont egy nagyon hasznos funkcionális eleme a fürdőszobának így mindenképp hasznosnak érzem, hogy ejtsünk róla pár szót. Vizes rendszerekre ráköthető, többféle kivitelben kapható fűtőtest, amint a neve is sugallja a törölközők tárolására és szárítására szolgál. De mi a helyzet nyáron, amikor nem fűtünk? Erre is van megoldás érdemes ezt ellátni egy elektromos fűtőpatronnal, mellyel nyári időszakban elektromosan fűthetjük a benne lévő vizet, mind ehhez egy plusz konnektorra van szükségünk a törölköző szárító mellett.

 

+ hasznos kiegészítő

+ jelentősen nem drágább egy radiátornál

+ fűtőpatronnal nyáron is fűthető

- hűtésre nem alkalmas

benedekszerelveny.hu/aruhaz/radiator/
benedekszerelveny.hu/aruhaz/radiator/

Padlófűtés: A padlófűtés egy nagyon komfortos fűtési megoldás. Kialakítását előre el kell terveznünk és ki kell osztanunk, mivel a padlóban a körök felületfolytonos csővezetékekben mennek, csőtoldást nem szerencsés benne készíteni. A padlófűtésnek kedvező a kondenzációs gázkazán és a hőszivattyú is, mivel mindkettő alacsony hőfokkal dolgozik, így nem fűti túl a padlót. Egy padlót 40°C feletti előremenő vízzel fűteni nagyon diszkonfortos mivel, ha túl meleg a padló sütni fog. Vizes rendszerű padlófűtés általában úsztatott beton aljzatban készül, melynek nagy a hőtároló közege. Ezzel a hőtároló közeggel tudunk játszani 6-10cm közötti betonrétegben, azt kell mérlegelni, hogy 6cm-nél gyorsabban meleg lesz a padló, viszont gyorsabban ki is hűl (kisebb a hőtároló tömeg), vastagabb lemeznél ez hosszabb folyamat. Nyári melegben a padlót hűteni nem túl célszerű, mert könnyen megfázunk ha hideg padlón sétálunk, illetve használhatunk nyáron is mamuszt. Tehát hőszivattyús rendszerekhez nem túl ideális megoldás.

+ komfortos, meleg padlót ad

+ kondenzációs gázkazánokhoz, illetve hőszivattyúhoz ideális

+/- minél vastagabb, annál nagyobb a hőtároló tömege

- hűtésre nem alkalmas, megfázunk rajta

Mennyezet/fal fűtés (hűtés): Napjainkban ez egy nagyon elterjedt megoldás és számos rendszer létezik erre tekintve, hogy milyen építési rendszerben akarjuk ezt megvalósítani (szerelt/épített/monolit).

Szerelt rendszereknél népszerű a gipszkarton profilok közé beépíthető tálcás rendszer, melyek tartalmazzák a csőhálózatot, csak össze kell csatlakoztatunk őket. Léteznek gipszkarton lapba mart megoldások is, ezeknél nagy óvatossággal kell rögzítenünk a lapokat, nehogy elfúrjuk a csőhálózatot.

Épített rendszereknél falra vagy mennyezetre rögzíthető vezető sínek vannak, melyekbe be lehet tekerni a fűtésvezetéket, majd egy 2-3cm vakolattal bevakolni. Falfűtések esetében vigyáznunk kell, hogy utólag nehogy elfúrjuk a csöveket, mert a javításuk bontást eredményez, ezért a későbbi szerelvényezését a falnak átgondoltan kell végezni. Mennyezeti kialakításnál is előre át kell gondolnunk a lámpák, süllyesztett dolgok kialakításának a helyeit, mivel ezek nem kereszteződhetnek a csővezetékekkel.

Monolit kialakításra is van lehetőség, ilyenkor a monolit vasbeton zsaluzatába készítik el a csőhálózatot, ami utána megkapja a vasszerelést, illetve helyszínen kibetonozzák azt.

Mennyezet fűtést használhatjuk hűtésre is, figyelve a harmatponti hőmérséklet elkerülésére, mivel ha elérjük azt le tud vizesedni a mennyezet, mely penészedéshez, gipszkarton esetén a mennyezet tönkremeneteléhez is vezethet.

Több gyártó is képviseli magát a piacon rendszert árulva, ezekről részletesebben a következő oldalakon olvashattok.

NGBS: https://www.teteny-ker.hu/termek/ngbs-felulet-hutes-futesi-rendszerek/

WAVIN: https://www.teteny-ker.hu/termek/wavin-felulet-hutes-futes/

RBM: https://www.teteny-ker.hu/termek/hot-cold-felulet-hutes-futesi-rendszerek/

+ fűteni – hűteni lehet vele

+ sok féle variációs lehetőség, több építési rendszerhez alkalmazható

+/- nincs hőtároló tömege

- viszonylag sok cső kell hozzá, költséges

- könnyű elfúrni, kötött kivitelezést igényel

Fan-Coil fűtés-hűtés: A Fan-Coil régóta használt gépészeti berendezés, többnyire irodaépületekben szokták alkalmazni, de manapság már családi házakban is előfordul. Működési elve hasonlít a split klímák működési elvéhez, azzal a kivétellel, hogy ő vízzel (hűtőközeg) dolgozik és egy hőtermelő berendezésre sok egység felfűzhető, olyan mint egy radiátor. Tehát levegő/víz hőcserélővel van ellátva és egy ventilátor segítségével szabályozhatjuk a sebességét, fűtési (hűtés) igényünk szerint. Fontos hangsúlyozni itt is, mint a klímák esetében, hogy a készülék a helyiség belső levegőjét forgatja át magán, friss levegőt nem juttat a helyiségbe.

www.klimapont.hu
www.klimapont.hu

+ egyénileg szabályozható fűtés/hűtés

+ halk működés

+/- vizes rendszer szükséges hozzá (kazánnal/hűtőgéppel/hőszivattyúval)

- viszonylag drága egy készülék

- csak a helyiség levegőjét forgatja

Cikkünk folytatásában a szellőztető és légkezelő berendezésekről lesz szó, melyet itt olvashatnak …

Kategóriák
2

BIMx hipermodell - Új fejezet az építészeti tervszolgáltatás területén

Új eszközök az építészeti tervszolgáltatás területén. A Hipermodell használatával soha nem látott lehetőségek nyílnak a tervek megismerése, kommunikálása és megosztása terén.

Hőszigetelések

Az épület határoló szerkezeteinek kialakítása nagymértékben meghatározza az épület fűtési-hűtési energiaigényét. Az épületet, mint szerkezeti rendszert kell tekintenünk, így figyelembe véve az egyes rétegrendi elemek kiválasztásánál a rendszer együttesére való hatását. Jelen cikkben az épület hőszigetelő burkával foglalkozunk, bemutatva a falazatok, födémek, tetők rétegrendjeibe tervezhető hőszigetelések típusait, előnyeit és hátrányait. Mivel az egyes típusok fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele jelentősen különbözik, bemutatjuk mely típusnak mik az általános alkalmazási lehetőségei.

Milyen fűtési rendszert válasszunk épülő házunkba?

Ezzel a kérdéssel mindenki szembesül, aki építkezni szeretne, viszont célszerű feltennünk magunknak ezt a kérdést még a tervezési folyamat elején és egy átfogó koncepciót alkotni erről szakértő gépész és építész tervezők segítségével.