BIMx program - Híd a megrendelő és az építész között

Az építész és a megrendelő között a kommunikáció sokszor nehéz. Gyakran a kusza skicceket és az információkkal túlzsúfolt építészeti rajzokat a megrendelő nem látja át kellőképpen, pedig a diskurzus célja pont az ő igényeinek felmérése, tervre való reflektálása lenne. Míg a megrendelő nem látja át a tervet pontosan, addig a kommunikáció bizonytalan lesz, s ez félreértéseket eredményezhet. Ezt a bizonytalanságot szeretnénk elkerülni, ezért használjuk a BIMx-et prezentációink, egyeztetéseink során.

Mi is az a BIMx és mire jó?

A BIMx a Gaphisoft által fejlesztett program, aminek a segítségével interaktív módon fedezhetjük fel az ArchiCAD-ben készült tervek 3D modelljét és hozzá tartozó alaprajzokat, metszeteket, homlokzatokat. A könnyű mozgás és navigáció a 3D térben lehetővé teszi a tervek játékos, de szakmailag alapos körül járását, így egyfajta hidat képez az ügyfél és az építész között.

A programot nem csak egyeztetések, prezentációk során érdemes használni, mi arra bíztatjuk ügyfeleinket, hogy töltsék le maguk is. Így nem csak akkor találkozhatnak friss tervekkel, mikor egyeztetésre kerül sor, hanem sokkal gyakrabban kaphatnak frissebb modelleket. Észrevételeiket ezek alapján sűrűbben megtudják osztani velünk, így egy gördülékenyebb, gyorsabb tervezési folyamat alakulhat ki.

 

Használat tabletről:

A program letölthető innen tabletre:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.graphisoft.bimx

Legelőnyösebb tabletre letölteni a BIMx-et, mivel így 2D-s nézeteket (publikációs rajzokat) is fogunk látni, amit az asztali alkalmazás sajnos nem tud kezelni. 

(2) Az alsó menüsorban a "Vezérlők" menüre kattintva találhatóak a különböző vezérlések parancsai. Ha újra megnyomjuk az ESC billentyűt, akkor a menüsor eltűnik, viszont W A S D betűk és az egér segítségével tudunk mozogni a 3D térben.

(3) Ha a BACKSPACE billentyűt lenyomjuk, akkor megjelenik a bal felső sarokban egy alaprajzi nézet, amelyen kék nyíl jelöli a 3D térben történő elhelyezkedésünket, ezzel segítve a tájékozódásunkat.

(2) Navigációk
(2) Navigációk
(3) Térképmód
(3) Térképmód

(1) A program megnyitása után csak az eget látjuk. ESC gomb lenyomásával jelenik meg az alsó sávban látszó fekete menüsor. A "Fájl" menüsorban a Megnyitásra kattintva importálhatjuk az építésztől előzőleg megkapott és a számítógépre letöltött BIMx egyszerű modellt.

BIMx hipermodellt csak tabletek tudnak kezelni. A hipermodell annyiban különbözik az egyszerű BIMx modelltől, hogy 2D-s tervlapokat is tudnak kezelni összhangban a 3D-s modellel.

(1) Fájl megnyitása
(1) Fájl megnyitása

Használat asztali gépről:

A program letölthető innen asztali gépre: https://www.graphisoft.com/downloads/bimx/bimx_desktop.html

(11) Virtuális séta
(11) Virtuális séta
(12) Virtuális séta navigáció
(12) Virtuális séta navigáció

(11) A jobb alsó ember ikonra kattintva a házban tehetünk virtuális sétát. 

(12) Az irányítás a jobb alsó oldalon megjelenő navigációs gombbal lehetséges.

(9) Menüsor
(9) Menüsor
(10) Publikációs készlet
(10) Publikációs készlet

(9) Bal felső menüsor ikonra kattintva megjelenik az adott tervhez tartozó publikációs készlet az összes metszettel, homlokzattal és alaprajzzal, így nem feltétlen a modelltérből kell kikeresni a kivánt nézetet.

(10) Elég, ha ott kikeressük őket és a kívánt nézetre rákattintunk, máris megjelenik az adott lap kicsinyített mása, amit, ha párosítani szeretnénk a 3D modellel akkor ismét a "Koppintson a megtekintéshez" ikonra kattintunk.

(6) kicsinyített publikációs rajz
(6) kicsinyített publikációs rajz
(7) Publikációs rajz
(7) Publikációs rajz
(8) Publikációs rajz térben
(8) Publikációs rajz térben

(3) A program megnyitása után választhatjuk ki a beimportált fájlok közül, hogy melyiket szeretnénk megnyitni. Kattintsunk a kívánt tervre!

(4) Ekkor megjelenik az adott tervnek a publikációs készlete. A publikációs készleten legalul koppintsunk a "Koppintson a megtekintéshez 3D-ben" feliratra.

(5) Ekkor a terv 3D modellje megnyílik. Tableten kézzel tudunk mozogni és nagyítani a képen.

A kék jelzések, amik megjelennek a 3D modell körül a különböző publikációs lapokat jelölik, mint metszetek, homlokzatok, alaprajzok.

(6) Ha rákattintunk egy ilyen kék jelre, akkor megjelenik a jelölt publikációs rajz kicsinyített mása a modell mellett. Kattintsunk a kicsinyített rajzra!

(7) Megjelenik az adott nézet, aminek az elhelyezkedését a modellben egy kis animáció segíti. Bal alul található egy kis ház mintájú ikon.

(8) Ha az ikonra kattintunk, akkor az adott metszet, homlokzat vagy alaprajz megjelenik térben is, itt a metsző síkra kattintva lehet azt mozgatni is. A bal alsó sarokban megjelenő ikonra kattintva ki-be kapcsolhatjuk, hogy az elmetszett terület látszódjon-e.

(3) Fájl kiválasztása
(3) Fájl kiválasztása
(4) Koppintsunk
(4) Koppintsunk
(5) 3D modell
(5) 3D modell

(1) Fájl beimportálás a bal felső + jelre kattintva lehetséges, ott a fájl hozzáadására kell kattintani.

(2) A menüsorban megnyitható a Google Drive, ahonnan az építész által előzőleg megosztott fájlt kiválasztva már meg is nyitható a projekt.

Erre a program emlékezni fog, így többször nem kell beimportálni az adott fájlt, kivéve, ha időközben frissebb dokumentációt kapunk az építésztől.

 

(1) fájl hozzáadása
(1) fájl hozzáadása
(2) Megnyitás Drive-ból
(2) Megnyitás Drive-ból