Beépítési adatok

A tervezés során egy meghatározó adatgyűjtemény számunkra a telekre vonatkozó beépítési paraméterek. Ide tartoznak a beépítés módja, az övezeti besorolás, a beépítési százalék, a szintterületi mutató, a zöldfelületi mutató, építmény/épület/homlokzatmagasság.

Ennek az adathalmaznak az elérése több úton is történhet. Online mi is megkereshetjük, illetve a helyi önkormányzattól is kérhetjük e-mail-en keresztül vagy személyesen, a telkünkre vonatkozó paramétereket.

 

Ha online akarjuk megkeresni:

A helyi önkormányzat oldalát, vagy a település/kerület hivatalos online felületét kell megkeresnünk. Ezeken a felületeken a Helyi Építészi Szabályzatot (HÉSZ)  vagy a Kerületi Építési Szabályzatot (KÉSZ) kell megkeresnünk. Ezek a dokumentumok tartalmazzák a kereset adatokat.

Vegyünk példának egy Budapesti IV. kerületi telket, akkor a IV. kerületi KÉSZ szabályzatát keressük. Általában nem csak kerületekre, hanem városrészekre is szét van szedve. Leggyakrabban a kerület honlapján kereshetjük meg (jelen esteben újpest honlapját) és a rendeletek/szabályozások menüpontban, itt mindig a legfrissebb dokumentumot keressük.

Kerület honlapja
Kerület honlapja

Ha megtaláltuk a megfelelő rendeletet:

Az első részben az általános rendelkezéseket találjuk, a második részben van a beépítésre szánt területekre vonatkozó előírások. Tartoznak hozzá mellékletek, (melyeket a dokumentum legvégére szoktak elhelyezni) azokban találhatunk szabályozási tervet/térképet, melyen megkeresve a telkünket leolvashatjuk az övezeti besorolást.

Kerületi Építési Szabályzat
Kerületi Építési Szabályzat
Övezeti besorolás megkeresése
Övezeti besorolás megkeresése

Ha megtaláltuk az övezeti besorolást akkor egy másik mellékletben találunk táblázatos formátumban összeszedett paramétertáblázatot, ahol fel van tüntetve az építési övezet és az ahhoz tartozó adatok. Ebből ki tudjuk olvasni a ránk vonatkozó beépítési adatokat. Ha nem melléklet formájában van csatolva a dokumentumban, akkor visszalapozunk a dokumentum második részéhez, ahol övezet szerint vannak csoportosítva az előírások. Ilyenkor vagy szöveges formátumban van, vagy táblázatként van az övezethez illesztve.