Miért fontos a megfelelő árnyékoló kiválasztása?

Az épület összenergia-igényét tekintve, igen meghatározó, hogy az épületet árnyékoljuk-e, illetve ha igen, azt milyen módon tesszük. Az épület energia-igényét tudjuk azzal csökkenteni, ha nem mesterséges szellőzéssel (esetleg klímával) hűtünk, hanem az épületen olyan árnyékoló rendszert helyezünk el, amely a ház felmelegedését megakadályozza és komfort hőmérsékletet biztosít a belső terekben a 40 fokos nyári melegben is.

Az árnyékolók csoportosításánál elhelyezésük szerint külső, belső illetve ablaküveg közötti árnyékolókat különböztethetünk meg. Ezek hatékonyságát érdemes górcső alá venni, hiszen például az ablakon belül elhelyezett árnyékolók teljesítménye messze elmarad a többi rendszerétől.
Ha számszakilag szeretnénk összehasonlítani az egyes típusokat (az átengedett sugárzás tekintetében):

- 0 a tökéletesen árnyékolt, 

- 0,05-0,2 között külső oldali árnyékoló,

- 0,2-0,3 nyílászárón belüli (üvegek vagy ablakszárnyak között),

- 0,3-0,7 ablak belső oldalán elhelyezett árnyékolók

 

Beeső energia csökkentő tényezője
Beeső energia csökkentő tényezője

Külső árnyékolóról beszélünk akkor, ha az az ablak külső oldalán helyezkedik el. Ezek lehetnek:

Redőny:

Napjainkban ez a legnépszerűbb árnyékoló fajta. Érdemes mihamarabb meghozni a döntést melyik ablak kap redőnyt és melyik nem, illetve rejtett vagy látszó, mivel az ablak beépítési síkját meghatározza az árnyékoló helyzete. Figyelembe kell azt venni, hogy a redőnynek doboza van, amelynek el kell férnie az ablak előtt (vagy fölött), illetve gondoskodni kell annak megfelelő hőszigeteléséről. Hőszigetelés szempontjából is hatásos az árnyékoló, hiszen a téli fűtésszezon idején képes mérsékelni a nyílászárókon keresztül történő hőveszteséget. Előnyét hangszigetelés szempontjából is érdemes kiemelni, a kültéri zajt képes mérsékelten megszűrni. Legnagyobb pozitívumként azonban továbbra is a vagyonvédelmi szempontokat hozzák fel, hiszen betörés ellen az egyik leghatékonyabb kiegészítő védelem.
Belülről működtethető, létezik motorizált kivitelben is, távvezérléssel. Elterjedtsége révén viszonylag olcsó árnyékoló típus.

https://arnyekolas.blog/redony-a-z/
https://arnyekolas.blog/redony-a-z/

Zsaluzia:

A redőny után a második legnépszerűbb árnyékoló. A zsaluzia hatékonyan téríti el a direkt napsugarakat. Az ablak és a lamellák között természetes szellőzés történik, amely még inkább lehűti az ablak környezetében lévő levegőt. Fényáteresztésben az egyetlen árnyékoló, amelynek mozgatható lamellái megengedik a pontos fényszabályozást. Hő- és hangszigetelés szempontjából szintén hatásos, betörés ellen védelmet nyújt. Kézi vagy motoros kivitelben is kapható, anyaga és szerkezete miatt a drágább árnyékolók közé sorolandó.

https://arnyekolas.blog/zsaluzia-a-z/
https://arnyekolas.blog/zsaluzia-a-z/

Zsalugáter:

Ez a fajta árnyékoló a homlokzat állandó díszitóelemeként  jelentkezik a fal külső síkján elhelyezett mozgatható keret részeként. A zsaluziához hasonló elven működik, a lapjainak állása eltéríti a napsugarakat, illetve természetes szellőzést biztosít. Csak kívülről és kézzel állítható, nehezen automatizálható. Legelterjettebb formái a klasszikus kétszárnyú felnyíló, valamint az egy/ többszárnyú toló zsalugáter.

https://internorth.hu/termek/tolo-zsalugater/
https://internorth.hu/termek/tolo-zsalugater/

Pergola:

Ez a fajta árnyékoló nem közvetlenül az ablaknál helyezkedik el, hanem valamilyen térlefedő szerkezetként. Ezeket az árnyékolókat leggyakrabban teraszok, erkélyek árnyékolására alkalmazzuk. Általában fa, vagy fém pergoláról beszélünk, de más anyagból is készülhet. Lényege, hogy oszlopokon álló, vagy falból kikonzolozott, keretszerkezetben elhelyezett vízszintes elemek, vagy felületként megjelenő szerkezet alkotja. Lehet ezeket különböző textil anyagokkal fedni, ha csak ideiglenes teljes fedést szeretnénk, lehet állandó fedése, de elérhető mozgatható lamellás változatban is. Árukban jelentős szórás mutatkozik, terméktől és anyagtól/mozgathatóságtól függően.

http://zsupi.hu/termekeink/kulso-arnyekolok/pergola-arnyekolo/
http://zsupi.hu/termekeink/kulso-arnyekolok/pergola-arnyekolo/

Vászon roló:

A rollettához hasonló, többfajta színben kapható, nagy különbség, míg az előbbit a belső terekben használjuk, ezt a kültérben az ablak előtt. Anyaga rendkívül rezisztens és masszív, hiszen az időjárásnak ellen kell állnia. Ezeket az árnyékolókat nem csak az ablakok előtt tudjuk rögzíteni, akár a teraszunkat is körbeölelhetjük vele, így a nagy melegben kellemesen beárnyékol és csökkenti a nyári felmelegedést. Több fajta textil is kapható, vannak olyanok amelyeken át lehet látni, a szúnyoghálóhoz hasonló kis szövésű lyukakból állnak, és vannak olyanok, melyek teljesen fényzáróak. Legnagyobb előnye a rendkívül változatos megjelenése mellett, hogy könnyű, nagy felületek lefedésére alkalmas, valamint kis helyen elfér. Kültéri időjárásálló kivitelük miatt ezek is viszonylag drága kategóriába sorolhatóak.

https://www.pergole-retractabile.ro/
https://www.pergole-retractabile.ro/

Belső árnyékoló, amelynek síkja az ablak belső oldalán található. Ezek lehetnek:

Roletta:

Napjainkban egyre jobban elterjedt belső árnyékoló. Kis helyigénye, kedvező ára és egyre jobban bővülő választéka miatt közkedvelt. A piacon több anyagból lehet választani, az egyszerűtől, az igazán izgalmasig, kapható fényáteresztő, valamint teljesen fényzáró kivitelben egyaránt. A kis helyigénye mellett másik nagy előnye, hogy a belső térben egyszerűen és gyorsan mozgatható

https://www.ikea.com/
https://www.ikea.com/

Sávroló:

Egy olyan árnyékoló, ahol az ablak belső oldalán szabályozhatjuk a természetes fény bejutását a belső tereinkbe. Sávokban helyezkednek el a fényzáró és a fényáteresztő anyagok, ezek  egymáshoz viszonyított helyzetének változtatásával tudjuk szabályozni a fényt. A sávrolónak az anyaga egyre nagyobb kínálatban elérhető.

https://www.homedepot.com/
https://www.homedepot.com/

Szalagfüggöny:

Ez a fajta árnyékoló leggyakrabban irodaházakban jelenik meg, de napjainkban a családi házakban is hódít. Az anyagcsíkok ebben az esetben függőlegesen helyezkednek el, külön-külön. Előnye, hogy így ezeknek az állását tudjuk szabályozni, így a kismértékű fénytől, a nagyobbig a saját igényeink szerint mozgathatjuk. Igen gazdag szín- és anyagválaszték jellemzi.

http://www.waremagyarorszag.hu/szalagfuggony/
http://www.waremagyarorszag.hu/szalagfuggony/

Reluxa:

A legelterjedtebb belső árnyékoló fajta, ezt annak köszönheti, hogy könnyen szabályozható a bejutó fény erőssége. A lamellák forgatásával tudjuk szabályozni a fény mennyiségét és irányát. Létezik belső oldali- valamint ablaküveg közé elhelyezett verziója.

https://www.blinds4uk.co.uk/premium-black-coffee-wooden-blind
https://www.blinds4uk.co.uk/premium-black-coffee-wooden-blind

Belső árnyékolók hatékonysága közel azonos, megválasztásuk leginkább belsőépítészeti kérdéskörbe tartozik.

Kategóriák
2

Felületképzés és homlokzatburkolatok

Vakolt/ ragasztott/ épített/ szerelt homlokzatburkolat? Nézzünk a kuliszzák mögé! Az épület külső határoló szerkezeteinek szerves része a legkülső, a környezettel és időjárási hatásokkal közvetlenül érintett épületburok, mely védelmi és esztétikai szerepet egyaránt betölt.

Kerítés, mint a ház homlokzatának része...

Egy tervezés során sok aprólékosan kidolgozott részletmegoldásból áll össze az épületünk homlokzati megjelenése. Ezt a megjelenést minden esetben vizsgáljuk a településképbe való illeszkedése szempontjából. Ebbe az illeszkedésbe nem csak a ház utcai homlokzatát kell figyelembe vennünk, hanem a hozzá tartozó funkcionális térelhatároló elemet is, a kerítést.

Building Better Designs with BIM: How BIM Models Benefit Clients in the Design Workflow

Building Information Modeling (BIM) is a digital tool that has revolutionized the architecture, engineering, and construction (AEC) industry. It allows architects, engineers, contractors, and other stakeholders to create, manage, and share design data in a single platform. BIM can help clients in the design workflow in several ways, from better visualization to cost and time savings. In this post, we will explore the key benefits of using BIM models in the design workflow.